Ayva Mevsimi
30 Ekim 2009
Kış denilince akla ilk gelen meyvelerdendir ayva. Birçok meyvenin tatlısı, reçeli, kompostosu yapılır ama ayvanınki başka! Her ne kadar 'ayvayı yemek' deyimi olumsuz bir anlam taşısa da ayvanın reçeline doyum olmaz.
Kaynatıldığında çekirdeğinden ortaya çıkan kırmızı renk de fantastik bir görüntü katıyor bu lezzete. Sizin de canınız ayva reçeli çektiyse 'ayvayı yemeyin', tatlısını, reçelini ve kompostosunu yapın! İşte tarifler...
Çoğumuz için vazgeçilmez meyveler vardır; pazara, manava gittiğimizde kesinlikle aldığımız elma, portakal, mandalina gibi... Bazı meyveler de var ki onları biliriz ama zaman zaman tercih ederiz. Tercih etme sebebimiz tatlı ve reçel yapacak olmamızdır. Tabii bir de çok faydalı olduğunu duymamızdır. İşte onlardan biridir; sonbahardan zemheriye geçen zamanlarda evlerimize misafir olmayı bekleyen ayva. Kış hastalıklarına birebirdir aynı zamanda; yemesi bir o kadar zor, tadı hafif ekşi... Ayva, divan edebiyatında şairler tarafından sevgiliye atıfta bulunmak için de kullanılırmış. Sevgilinin yüzü, çenesi, gerdanı, olarak sadece şiirlerde vurgulanmakla kalmamış; türkülere, deyimlere de konu olmuş. Anavatanının Anadolu toprakları olması ayva çevresinde genişleyen bir lezzet haritasını da beraberinde getirmiş. Bilhassa Osmanlı tatlılarının en çok talep edilen meyvelerinden biri olan ayva, tahtını kimseye kaptırmış gözükmüyor. Halen menşei ayva olan tatlılar özel tariflerde ve güzel mekânlarda konumunu koruyor. Ayva zamanının geldiği şu günlerde ayva tatlılarının farklı tariflerini derledik. Tabii sadece bununla da sınırlı kalmadık. Ayvanın tatlısını, en güzel kim yapıyor diye gezdik, dolaştık.
Saraylı ayva tatlısı
Malzemeler: 5 ayva, 3 tane karanfil, 2 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı su, 3 elma, gıda boyası, kivi, muz, nar, kaymak.
Yapılışı: Ayvanın kabuğunu soymadan ortadan ikiye kesip çekirdek yataklarını çıkarın. Altından çok az keserek düzgün durmasını sağlayın. Tencereye yerleştirip üzerine şekeri ve karanfili ekleyin. Su ile gıda boyasını tepsinin kenarından ekledikten sonra kızarana kadar pişirin. Pişen ayvaları tepsiye geçirin. Hazırladığınız elma harcını tek tek meyvelerin içine ilave edin. Tenceredeki sudan da biraz kattıktan sonra tepsinin ağzını yağlı kâğıtla kaplayıp fırında pişmeye bırakın. Kıvamını bulan ayvaları servis tabağına alıp üzerini kivi, muz, çilek gibi meyveler ile süsleyin. En son üzerine bir parça kaymak ilave edin.
Ayva reçeli
Malzemeler: 2 kg ayva, 2 kg toz şeker, 1,5 litre su, 10 karanfil, 1 adet limon suyu.
Yapılışı: Ayvaların kabuğunu soyun ve rendeleyin. Tencerenin içine 1,5 litre suyu ve rendelenmiş ayvaları ilave edin. Ayırdığınız ayva çekirdeklerini de tencereye katın ve kaynamaya bırakın. Tencereye 2 kg toz şeker ve 10 adet karanfili de koyduktan sonra pişirmeye devam edin. Kıvamını alan reçele, ocaktan indirmeden 10 dakika önce limon suyunu da katın.
Ayva kompostosu
Malzemeler: 5 orta boy ayva, 10 bardak su, 5 su bardağı toz şeker.
Yapılışı: Bir tencereye soyduğunuz ve küçük küpler halinde doğradığınız ayvaları ve suyu ilave edin. Daha sonra kompostonun kırmızı renk alması için ayvanın çekirdeklerini de katıp kaynamaya bırakın.
Not: Çekirdeğin kırmızı renk vermesi için kompostoyu düdüklü tencerede pişirin. Ayrıca ocaktan indirdiğiniz tencereyi, ağzını açmadan 3-5 saat demlendirmeyi unutmayın.
Ayva çıktı, şimdi faydalarına sıra geldi
Çocuklarda büyüme ve gelişmeyi sağlar.
Kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarında hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
Her yaşta sinir sistemini güçlendirir, mide ve bağırsakları mikroplardan korur, hazımsızlık gibi sorunları önler.
(Zaman)
16 Kas�m 2009 21:13